http://www.spilka-it.com.ua/
Обслуговування i продаж
програмного забезпечення

Новости

События и мероприятия компании

Все

Бажаєте якісного впровадження Ваших завдань? - Варто тільки захотіти!

Бажаєте якісного впровадження Ваших завдань? - Варто тільки захотіти!
13 Лютого 2015

a:2:{s:4:"TEXT";s:23213:"

Робота on-line… Робота off-line… Ці слова щільно увійшли до лексикону сучасної бізнес-спільноти, де постійно збільшується кількість організацій, підприємств, фірм і компаній, які використовують для ведення обліку програми 1С:Підприємство. Ніхто вже не просить перекласти чи уточнити значення слів. Інколи лише прошмигує: «Працюєте віддалено?» і всі розуміють одне одного.

Нові технології дозволяють згладжувати різницю між великими і малими містами в плані забезпечення і доступу до автоматизації процесу ведення бухгалтерського і податкового обліку, і не надавати значення тому, де територіально/фізично знаходиться клієнт по відношенню до надання послуги. Для цього необов’язково мати штат 1С:Підприємство-програмістів чи цілий ІТ-підрозділ. Достатньо знайти надійного партнера, який запропонує певний перелік послуг із віддаленого супроводу і віддаленого виконання проектів в 1С:Підприємство.

Як із різноманіття вибрати потрібне?

У галузі розробки і впровадження 1С:Підприємство існують декілька варіантів роботи з клієнтами. При цьому багато залежить від обсягу роботи, фінансового стану замовника, який в свою чергу може сам прорахувати недоліки і переваги кожного із варіантів.

Наприклад, фірма/компанія/організація може взяти розробника безпосередньо в штат – це стабільний і надійний варіант. Але якщо обсяги робіт невеликі, то сенс такого придбання втрачається. До того ж зараз склалась ситуація, коли у великих містах відчувається значна нестача грамотних розробників – грошові компанії буквально переманюють їх на більш вигідні умови роботи. Тому знайти програміста на повний робочий день в офіс дуже важко.

Можна скористатись послугами фрілансера – це напевне, найменш витратний варіант. Але, як не потрапити на дилетанта і зустрітись із надійним, відповідальним розробником, який не піде на півшляху, залишивши все? Це справа випадку і везіння. Часто клієнту доводиться чекати, після того як фрілансер йде і шукати нового.

Ще один варіант, варіант «золотої середини» у відношенні «ціна-якість», а тому найбільш вигідний для компаній – це співпраця з фірмою-франчайзі 1С:Підприємство, у якій основний удар зроблений на командну роботу. І якщо під час впровадження проекту хтось через розробників йде з команди, то клієнт навіть не відчує цього, і йому не доведеться самому шукати заміну, тому що до проекту підключиться інший член команди. При цьому роботи як виконувались, так і будуть виконуватись. Тут цілком можливий варіант роботи над проектами у віддаленому режимі.

– Більшість наших робіт здійснюється у віддаленому режимі, оскільки це один із основних напрямків нашої діяльності – уточнив Володимир Костюк, керівник відділу розробки компанії "" (франчайзі 1С:Підприємство, спів-акціонер компанії група "Рарус"). – У випадку впровадження великого проекту наші спеціалісти працюють на місці, в офісі клієнта, де спільно вирішують питання.

Справа в тому, що впровадження і розробка проектів залежать від технічного завдання, представленого клієнтом, а також від наявності аналітика, який вміє грамотно викласти/прописати це завдання. Але якщо замовник пояснює програмістам свої побажання непрофесійною мовою, то його ще потрібно зуміти зрозуміти. І тут виходить по-різному. Якщо завдання невеликі і в розробників є досвід роботи з ними, то рішення може бути запропоноване одразу. Іноді навіть жести можуть багато розповісти про бажання клієнта, тому краще одного разу зустрітись, а ще краще – деякий час пропрацювати у віддаленому режимі. Після цього розуміння значно покращується – буквально з півслова, і у віддаленому режимі робота налагоджується, все легко і просто. Подібна співпраця дозволяє команді розробників не тільки розуміти поставлені завдання, але і пропонувати свої ідеї, співзвучні до побажань замовника. Для компанії цей етап роботи дуже важливий, оскільки усуває багато проблем у майбутньому.

– Одній людині важко бути спеціалістом у всіх напрямках, саме тому ми працюємо командою, де кожен сильний у своєму напрямку: бухгалтерському обліку, управлінському чи фінансовому, - пояснив суть командної роботи Володимир Костюк. – Це дозволяє грамотно розподілити навантаження, оперативно вирішити завдання, відповідати на виникаючі питання. Подібна організація праці дає нашій компанії переваги і сприяє просуванню на ринку послуг.

До того ж розробники, програмісти повинні бути непоганими психологами, котрі вміють знайти підхід до різних клієнтів. Важливо на попередньому етапі обговорення і узгодження проекту вибудувати відкриті стосунки із замовником, щоб усунути щонайменші підозрілі моменти, коли справа буде стосуватись надання доступу до робочих комп’ютерів клієнта у віддаленому режимі. А раптом там якісь секретні фінансові матеріали?

– Як показує практика, більш за все остерігаються працювати у віддаленому режимі невеликі фірми-замовники – чомусь у них є страх, що дані зникнуть чи потраплять до конкурентів. Тому ми одразу пояснюємо, що нам не обов’язково працювати на дійсних даних клієнта, - уточнив Володимир.

– В основному розробка проводиться на тестових базах, де інформація умовна, що ніяк не впливає на взаємостосунки з клієнтами. Переконаний, що ключовим фактором для замовника все ж є досвід і умови, пропоновані компанією.

Переваги віддаленої роботи особливо оцінять фірми у великих містах, де розробник на дорогу до офісу клієнта може витратити близько двох годин, а якщо він зайнятий іншими завданнями, то період очікування значно збільшується. Хоча за час, затрачений на дорогу, можна було б зробити той же звіт, заради якого і викликали спеціаліста до офісу. Тобто, у випадку виникнення проблеми не потрібно чекати його прибуття, щоб він відповів на питання чи підказав шлях рішення проблеми. Все можна вирішити значно швидше, просто віддалено «зайшовши» на робочий стіл користувача. Це ж впливає на вартість послуг: із виїздом програміста компанії на місце, вартість послуги за годину дещо вища у порівнянні із роботою у віддаленому режимі без виїзду.

Як пояснив Володимир Костюк, система обліку витраченого часу на віддалене виконання може різнитись, залежно від компанії і її проектних завдань. В основному узгодження проводиться одразу ж після постановки завдань клієнтом, коли спеціалісти компанії оцінили їх, визначили необхідний обсяг робіт і яким повинен бути результат. Тоді ж оголошуються терміни і сума.

– Володимир, а буває, що під час робіт з’являється необхідність збільшити терміни? Якщо не встигаєте, наприклад.

– Якщо ми попередньо оцінили і пообіцяли, що зробимо, значить, потрібно робити – твердо сказав Костюк. – Якщо ж клієнт змінює технічне завдання чи хоче щось переробити вже в процесі робіт, тоді ми йдемо йому назустріч.

Із підписанням акту про завершення робіт співпраця з компанією-франчайзі може і не закінчуватись. Точніше так – як правило, не завершується. Наступний етап після впровадження проекту – це перехід на супровід, який залежить від кількості запитів замовника і можливостей спеціаліста компанії реагувати на них. Обмежень за кількістю звернень не встановлюють. Оплата праці програміста при цьому буде визначатись, на яких умовах підписаний договір. Тому що клієнт, переконавшись у професіоналізмі спеціалістів компанії, через деякий час знову звертається із новими завданнями чи з проханнями про доопрацювання, пов’язаних із розширенням бізнесу і необхідністю подальшої автоматизації процесів.

На даний період у послужному списку молодої компанії "" є декілька солідних клієнтів (ЗАО "Стройтрансгаз", ОАО "Интер РАО – Электрогенерация", компания "Световые технологии"), яким надавались послуги віддаленого супроводу чи віддаленого виконання проектів в 1С:Підприємство. Найбільш тривалий проект – це робота з "Интер РАО" із розробки і організації територіально розподільчої служби підтримки їх користувачів. При цьому поєднувались варіанти очного і віддаленого надання послуг. Так, працівники регіональних офісів компанії "" виїжджали безпосередньо до головного офісу замовника, щоб познайомити користувачів і спеціалістів служби підтримки зі специфікою роботи системи. Також успішним було і віддалене спілкування із користувачами по телефону, коли програмістам доводилось вдарятись до тонкощів обліку, руху документів великої російської компанії, яка працює в дев’яти часовий поясах.

Згадайте слівце щодо програмістів …

Програмісти на форумах жартують між собою, що замість "1С:Підприємство-програміст" більше підходить визначення "Спеціаліст автоматизації обліку". Адже хто, як не програміст, повинен знати і бачити картину обліку цілісно, знати його нюанси і тонкощі роботи із користувачем.

Справа в тому, що є різні програмісти 1С:Підприємство. Ті, хто працюють тільки по технічних завданнях, можуть якісно виконати всі пункти, не особливо цікавлячись як у тій чи іншій фірмі побудований облік бізнес-процесів. А є інша категорія програмістів – ті, хто вникають у тонкощі роботи фірми, бачать внутрішні процеси, пропонують свої ідеї, рішення із автоматизації бізнесу, чи ж застосовують досвід, здобутий під час роботи на проектах у інших компаніях. Ось тут і цінний попередній досвід спеціаліста і як він може його застосувати у конкретній ситуації. А є ще одна категорія спеціалістів – це архітектори, які складають технічні завдання, не будучи програмістами у звичному значенні слова.

При наборі спеціалістів для своєї команди Володимир Костюк звертає увагу на досвід роботи кандидата, зокрема, які завдання йому доводилось вирішувати, чи доводилось побувати у нестандартних ситуаціях і як він виплутувався з них. Вміння ж визначати терміни прийде поступово, це не головний фактор, переконаний керівник відділу. Тому багато в чому склад команди для певного проекту підбирається виходячи із них. При цьому важливо не тільки вислухати побажання замовника, але і пропонувати свої ідеї, спираючись на попередній досвід. Знову ж таки – досвід, досвід, досвід…

В команді "" формальний підхід до клієнта виключений. Тут дотримуються чіткого правила – тебе будуть рекомендувати іншим тільки у випадку, якщо ти зумів показати себе відповідальним і виконавчим. Тобто потрібно виконати свою роботу так, щоб клієнт залишився задоволеним і наступного разу обов’язково звернувся саме сюди, та ще й друзям порекомендував, партнерам. Справа в тому, що бізнес із постійним розвитком, у багатьох компаніях вимагає регулярного внесення змін до облікових програм, для зручності роботи, а отже, послуги програмістів 1С:Підприємство, як зазвичай, затребувані. Якщо клієнт лояльний, то він постійно ставить завдання перед програмістами, і готовий рекомендувати їх своїм партнерам по бізнесу. Але якщо ти одного разу заплямував свою репутацію, то відбілити її буде нелегко. Такі закони бізнес-спільноти.

";s:4:"TYPE";s:4:"html";}

?>